Земеделските стопани в Пазарджик ще уведомяват пчеларите, преди да пръскат с препарати, съобщи БНР.

Те са получили формуляри на уведомителни писма, с които са длъжни да уведомят собствениците на близките пчелини три дни, преди да използват препарати за растителна защита. Освен това пчеларите те трябва да бъдат предупредени и с SMS от арендаторите, които обработват терени в землището.

От областната администрация обясниха, че мерките целят опазване на пчелните семейства. Регистрираните пчелини в района са 430, а през 2018 г. са били установени 530 нарушения при употребата на растителни препарати от страна на земеделци. В момента също текат проверки. Засега в района няма отровени пчелни семейства от препарати.

От областната администрация уверяват, че стриктно ще се следи дали собствениците на пчелини получават съобщения за деня и часа, когато ще се извършва пръскане с химикали. Ще се следи и за лицензираните за употреба ветеринарно-медицински продукти.

Компенсират стопаните с пострадали от пестициди пчелни семейства
Обновена

Компенсират стопаните с пострадали от пестициди пчелни семейства

Трябва да има изрядни документи

Засилените мерки идват след многобройните случаи през последния месец на натровени от пестициди пчели. Днес стана ясно, че над сто пчелни семейства са унищожени в Благоевградско - вероятно заради натравяне с препарати за растителна защита.

Припомняме, в края на април пчелари алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.

По-късно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия.

В началото на май пчелари от цялата страна излязоха на протест заради масовото отравяне на пчелите с пестициди. Те получиха уверение, че ще получат компенсации за понесените вреди.

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

След масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско