Столичният общински съвет (СОС) при споразумението със синдикатите за увеличение на заплатите на шофьорите с по 10% всяка година. Споразумението е тригодишно и се отнася за "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Център за градска мобилност".

Преди няколко месеца КНСБ и КТ "Подкепа" подеха кампания за увеличение на заплатите и подробяване на условията.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че споразумението предвижда всяка година да се внасят в СОС чрез бюджета средства за изплащане на увеличените заплати. Кметът припомни, че заплатите вече са увеличени от 1 февруари тази година, така само за тази година заплатите на водачите ще се увеличат с 20%.

Над 200 шофьори не достигат в столичния градски транспорт

Над 200 шофьори не достигат в столичния градски транспорт

По думите на Фандъкова средното увеличение на заплатите ще бъде между 120 и 200 лв.

Докладът не бе подкрепен от групата на БСП в СОС, тъй като настояват за още едно увеличение. Това може да се случи с актуализацията на бюджета на столичната община тази година, обясни Калоян Паргов. Според него от общината са отстъпили от ангажимента, който са поели по време на протестите по-рано тази година и с това споразумение проблемът само се замита и се хвърля прах в очите на хората.

Според него шофьорите не са доволни от това, което им се предлага, тъй като са очаквали повишение на заплатите през юни месец. Паргов припомни обещанието дадено от транспортната комисия. "Не стана през юни, но би могло да се случи през септември. Дончо Барбалов трябва да каже има ли такава възможност и го призовавам да го направи", заяви Калоян Паргов.

Друг е въпросът, по думите на Паргов, защо това споразумение се приема от синдикалните лидери.

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Времето за решаване на проблемите изтича, предупреждават те