Увеличават с час "синята зона" в Пловдив. Паркирането в центъра на града ще бъде платено от 8:30 до 18:30 ч. (от понеделник до събота), а не до 17:30 ч., както беше до сега, съобщи bTV.

От Община Пловдив посочват, че промяната идва след молба от граждани, които не успяват да паркират пред домовете си след работа.

"Получихме десетки сигнали на граждани - писмени и устни, които живеят в обхвата на "синя зона", че след работа не могат да намерят място къде да паркират автомобилите си, тъй като крайният час зоните с платено паркиране е 17:30. След този час пловдивчани от съседни на "Централен" райони спират автомобилите си, неограничени от времето", обясни ресорният заместник-кмет Тодор Чонов.

От общинската администрация допълват, че отново по молба на граждани, в обхвата на "синя зона" ще бъдат включени и бул. "Марица" - Юг от ул. "Стефка Николова" до ул. "Чардафон", ул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Мечников" и ул. "Елиезер Калев" .

"Целта ни е ограничаване на случаите на паркиране на МПС в забранени площи в посочената градска зона. Ще се защити и сигурността на пешеходците и ще се запази идентичността и частта от уникалното културно наследство на града в централната част на града", посочи още Тодор Чонов.

Таксата за месец абонамент за паркиране в "синя зона" в Пловдив е 10 лв., за 1 година - 60 лв. Един час престой струва 2 лв.