"Всичко, което се изпълнява в "Борисовата градина", е по план", увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите на градоначалника твърденията за нерегламентирана сеч в "Борисовата градина" са опити за внушения и манипулации.

Отсякоха над 500 дървета в Борисовата градина

Отсякоха над 500 дървета в Борисовата градина

От СО твърдя, че сечта е санитарна

Припомняме, столичният общински съветник Марта Георгиева постави под въпрос аргументацията за необходимостта от сечта в "Борисовата градина". Кметът Фандъкова обясни, че това е проект, който е широко промотиран, а всичко се случва достатъчно прозрачно под контрола не само на експертите, но и на комисията по Околна среда в Столичния общински съвет.
"Всичко се изпълнява по начина, по който е предвидено и планирано", увери Фандъкова. "Внушения и манипулации много, особено за подобни обекти", коментира още столичният кмет.

Санитарната сеч в Борисовата градина разтревожи организации

Санитарната сеч в Борисовата градина разтревожи организации

За сеч и кастрене са маркирани 844 дървета

Фандъкова припомни и че вече имаше няколко нещастни случая, свързани с невъзможността да бъдат отстранени опасните дървета в "Борисовата градина".
"Настоях да започнем именно от опасните дървета в участъците, които са до пътеките и алеите в Борисовата градина. Постепенно трябва да се работи. От една страна, да се осигури безопасност за хората и от друга страна, да се погрижим за самата растителност.

Фандъкова отрече като "абсолютни спекулации" твърденията, че там ще се строи. Категорично й мнение е - никакво ново строителство в "Борисовата градина". Кметът посочи, че дори някои от обектите се предвижда да бъдат отстранени.

Столичният кмет днес инспектира изпълнението на строителството на третия лъч на метрото заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски и министъра на околната среда Нено Димов.

73% от българите се притесняват от сечта и измирането на горите

73% от българите се притесняват от сечта и измирането на горите

64% се тревожат за въздуха и водата, но едва 26% декларират, че рециклират