НПО-та са разтревожени за незаконна сеч в Борисовата градина, като следствие от маркиране за т.нар. санитарна сеч.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармират Столична община (СО), че планираните от нея сечи на сухи, гнили и опасни дървета в Борисовата градина са незаконни и надвишават необходимото за осигуряване сигурността на гражданите.

Проверка установила, че за сеч и кастрене са маркирани 844 дървета. Общината пък била оповестила за сечта само на 489 дървета. Според организациите едва 110 от дърветата са маркирани за обезопасяване чрез кастрене. Предвижда се останалите над 700 дървета да бъдат отсечени.

Проверката се провела, тъй като СО потърсила съдействие от БДЗП във връзка с проект за обновяване на Борисова градина.

Снимка 322671

Източник: Коалиция „За да остане природа в България“

Представители на БДЗП и Коалиция "За да остане природа в България", заедно с представители на Института за гората към БАН и Лесотехническия университет, били включени от Столична община в Комисия по приемане на маркирани за сеч дървета на база на проведената през 2016-2017 г. инвентаризация на лесопарковата част. Тя обаче, се оказала незаконна, защото е извършена по Закона за горите, а той не се отнася до урбанизирани територии.

При проверката комисията открила много дървета, маркирани за сеч, които не били нито гнили, нито сухи, нито опасни.

Организациите са разтревожени, че не е направена инвентаризация по Закона за биологичното разнообразие, действащ на територията на цялата страна. Такава инвентаризация трябва да установи фауната на лесопарка и да определи  важните за биоразнообразието елементи на гората.

НПО не се противопоставят на обезопасяването на парка и искат опасните дървета да бъдат отсечени, но след приемането на ясни критерии и спазването им.