Жители на врачанското село Мало Пещене готвят местен референдум за или против концесия за добив на глауконит. Рудникът е на 300 м от къщите в селото. Срокът, за който се дава концесията е 35 години - достатъчно, за да се унищожи растителността, животинските видове и бита на хората.

"Искаме да си запазим спокойствието в селото. Концесията за добив на глауконит ще бъде на 300 м от селото ни. Ще има много прах, ще работят дизелови багери, камиони над 20 тона, от които ще има изгорели газове. Това находище ще бъде за 35 години. За тези години те ще унищожат напълно селото. Находището е на площ 520 дка". Това заяви пред БНР кметският наместник на Мало Пещене Иван Стоянов.

Мина взе пернишко село на концесия

Мина взе пернишко село на концесия

Местите негодуват, че поглъща нивите им

Местното допитване се готви за 14-ти април в селото. Въпросът е - да бъде ли предоставена концесия за добив на глауконит от находището "Глория" в землището на селището. Проектът за разработването на находището вдигна на протест хората от Мало Пещене и от съседното Голямо Пещене. В селата живеят и чужденци.

Никола Вардев, представител на фирмата инвеститор, уточни че всичко по проекта е според законовите разпоредби.

"Вече 5-6 години фирмата е извършвала търсещи работи, картировки, сондажи. Не сме имали брожения от никого от селото", каза Вардев.

По думите му досега нямало проблем, но отделни хора вероятно имали интерес да обсебят проекта. Според Вардев това била причина за протестите. "Отделни единици, скрити, правят всичко възможно да изгонят инвеститорите", каза той без да уточнява дали хората от селото са знаели за проучванията, правени досега.

Отдават на концесия находище "Белите камъни" за 35 години

Отдават на концесия находище "Белите камъни" за 35 години

Очаква се концесионерът да вложи 2 млн. лв. в находището

Кметският наместник на Мало Пещене е сигурен, че над 90% от селото ще гласува на референдума против концесията.

Той очаква след референдума концесията да бъде прекратена. Хората са готови да стигнат и до Страсбург. "Собствениците на земите не са съгласни да продадат собствеността си заради концесията", допълни Иван Стоянов.

Никола Вардев поясни, че полезните изкопаеми са държавна собственост и съгласно Закона за подземните богатства се предоставят разрешения за търсене, проучване, като всичко това е с конкурсно начало.

"Самата суровина е достатъчно актуална - пясъчна зелена скална маса, която ще се използва за естествени минерални торове в селското стопанство. Това е една от суровините - хит в цял свят. Тя замества всички химически торове, отричани в по-голямата си част. Всички дейности с добива и преработката са със съвременни машини и техники. Няма да има никакво въздействие върху природата", увери Вардев.

Той смята, че минералът, който се добива, ще бъде използван напълно и няма да има отпадъци. Самата преработка ще се извършва в херметически затворени системи, ще се минимализират шумът и замърсяването.

Кметът на Мало Пещене Иван Стоянов отрече думите на представителя на концесионерите, че имало апетит към находището от местни хора. Той не прие думите на Никола Вардев, че хора от района ще бъдат наети по проекта и че добивите на глауконит няма да навредят на природата.