Община Поморие се опитва да ограничи природозащитните дейности в Поморийското езеро. Това се посочва в позиция на природозащитната коалиция "За да остане природа в България" по повод 14-дневния срок, който получи сдружение "Зелени Балкани" да напусне Посетителски център "Поморийски езеро".

От организацията изтъкват, че като собственик на сградата общината отказва да продължи договора на сдружението за ползване и да осигури продължаване на дългосрочната природозащитна програма в една от най-важните влажни зони в България. Според тях общината няма експертен капацитет да продължи природозащитната работа на центъра и това ще намали възможностите за дейностите по опазване на защитената местност.

Коалиция "За да остане природа в България" изразява подкрепа към дългогодишната дейност на "Зелени Балкани" по опазване на природата в защитена местност "Поморийски езеро" и призовава отговорните институции да гарантират природозащитния характер на центъра.

14 дни дава кметът на Поморие на Зелени Балкани да напуснат посетителския Център

14 дни дава кметът на Поморие на Зелени Балкани да напуснат посетителския Център

Те отново отправят апел с искане да бъде продължено стопанисването на центъра

Независимо от обясненията на Община Поморие как ще организира търг или проект за продължаване на дейността, няма как привлечените нови организации да притежават опита, експертизата и отношението на хората, които работят в района от 25 години, категорични са от "За да остане природа в България".

Те посочват, че Община Поморие като фактически собственик на сградата на Центъра има право да продължи или не договора със "Зелени Балкани", но изразяват съмнение, че общината има експертния капацитет да управлява посетителския център както "Зелени Балкани".

"Липсата на политическа подкрепа за работата на "Зелени Балкани" от страна на общината е индикатор, че в общината надделяват апетитите за застрояване на района на Поморийското езеро. И прогонването на активната гражданска организация, създавала Центъра, от общината е една от стъпките това да бъде осъществено", посочва се в позицията.

Екозащитници се опасяват от застрояване на Поморийското езеро

Екозащитници се опасяват от застрояване на Поморийското езеро

"Зелени Балкани" са принудени да напуснат създадения от тях Посетителски център