В Пловдив са измерили 52 дни с превишение на фините прахови частици по време на миналия отоплителен сезон. Те са измерени от станцията на екоинспекцията в Каменица. А другият пункт - в район "Тракия", е отчел 68 дни, съобщи bTV.

В началото на настоящия отоплителен сезон не се очаква подобрение на качеството на въздуха в Пловдив, защото екологичните уреди ще се дават най-рано през есента на 2020 година. 

При дни с по-мръсен въздух няма проблем децата да са в училище

При дни с по-мръсен въздух няма проблем децата да са в училище

Над 10% се увеличават повикванията към Бърза помощ в дните с по-мръсен въздух

Според община Пловдив причината за мръсния въздух е отоплението с печки тип "Чудо". За тяхната подмяна ще бъдат отпуснати 14 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда".

Към момента има слаб интерес за подмяна на отоплителните уреди. Едва около 500 души са подали заявление в общината, че искат да заменят старите си печки. Други се притесняват от високите сметки за ток. 

При мръсен въздух 10% повече обаждания на спешния телефон

При мръсен въздух 10% повече обаждания на спешния телефон

Rма лека положителна тенденция за намаляване на среднодневните превишения на ФПЧ

С предвидените средства ще могат да се сменят уредите на около 3000 домакинства. Сметките за ток и газ ще се плащат от собствениците, които ще бъдат проверявани дали използват новите отоплителни уреди.

Климатици и пелетни камини ще се дават обаче само на хора в санирани жилищни сгради. Незаконните постройки в Шекер махала не отговарят на условията, а живеещите в тях признават, че през зимата горят в печките си всякакви боклуци.