Кметът на Пловдив Славчо Атанасов е изпратил писмо с искане за спешна среща с министъра на културата Вежди Рашидов.

Поводът е внесеното предложение за преобразуване на пловдивското Оперно-филхармонично дружество, което на практика ще ликвидира операта в града.

Балет "Арабеск": Не ни унищожавайте.
                               Още...

Кметът организира и среща в понеделник на всички, които имат отношение към операта - нейни представители, творци от Музикалната академия, Сценични кадри, Балетното и Националното музикално училище. На срещата пловдивчани ще набележат конкретни действия в защита на пловдивската опера.

"В понеделник ще помоля музикантите да изсвирят символично Седма Ленинградска симфония на Шостакович. Защото Пловдив освен в икономическа блокада се оказва , че е и в културна блокада", заявява Славчо Атанасов, цитиран от радио Пловдив.

Освен в Пловдив протести се подготвят и в Русе, и Смолян.
                                    Още...

Той допълва, че е недопустимо в града да се строи най-модерната опера на Балканите, а правителството да иска да я закрие.

За да я има пловдивската опера, държавата иска общината изцяло да финансира издръжката й. Това според кмета е невъзможно и недопустимо.

Гаврите с Пловдив стават прекалено много", заяви градоначалникът и съобщи, че не е изключено пловдивчани да протестират пред министерството.

Пловдивската опера вече има готовност да изнесе специален концерт пред културното ведомство.

Припомняме, до преди няколко дни пловдивският кмет писа писма до премиера Бойко Борисов по повод на сумите за приемане на столичния боклук от община Раковски, а преди това това писмата му бяха адресирани до финансовия министър Симеон Дянков във връзка със спрения заем от ЕБВР.