Столична община подписа договорите за 19-те младежки проекта, които в продължение на 7 месеца бяха блокирани след жалба на кмета на район "Красно село" Росина Станиславова, съобщиха от Столична община.

Жалбата бе до Административния съд. Започват и спрените младежки проекти по Програма "София - град на младите и активните".

"Въпреки трудностите, София ще има 19 младежки проекта за личностно и кариерно развитие, неформално образование, и интеграция на хора в неравностойно положение. Това е важно за нас, важно е за авторите на проектите и най-вече за младите хора на София", коментира Мирослав Боршош, заместник-кмет с ресор "Култура, образование, спорт и младежки дейности".

КПКОНПИ дава на прокуратурата столичната община "Красно село"

КПКОНПИ дава на прокуратурата столичната община "Красно село"

Заради установени данни за корупция

Дотук се стигна след като през май 2021 Росина Станиславова подаде жалба срещу изпълнение на Решение № 183 от 8 април 2021 г. на СОС за финансиране на одобрените проекти по Програмата.

Жалбата е оставена без разглеждане от Административния съд, но районният кмет обжалва Решението пред Върховния административен съд.

Жители на софийския квартал "Красно село" искат оставката на кметицата си

Жители на софийския квартал "Красно село" искат оставката на кметицата си

Гражданите питат къде изтичат парите от бюджета

От ВАС потвърдиха взетото на първа инстанция Решение в полза на Програмата и делото е прекратено по отношение на 19-те проекта. На заседанието си на 16 декември 2021 г. и Столичният общински съвет даде зелена светлина за изпълнение на спрените проекти.

Съдебното производство продължава за 8 проекта, одобрени по теми на Програмата, в които район "Красно село" има подадени проектни предложения. За тях Административният съд ще се произнесе след заседанието си на 19 януари 2022 г.

"София - град на младите и активните" е пилотна програма на Столична община, насочена към емблематични за столицата събития и кампании, обучения и доброволчески инициативи, помощ и подкрепа на хора с увреждания, малцинствени и маргинализирани групи.

С Решение на СОС от април 2021 г. са одобрени за финансиране 27 проекта на неправителствени организации, училища и районни администрации на стойност 150 000 лв.