По повод публикации в медии Върховната административна прокуратура се самосезира за зачестилите случаи на смъртност на китоподобни на българското Черноморие.

Припомняме, става въпрос за множество открити мъртви делфини от видовете "моткур", "афала" и "обикновен делфин". Тези животни са защитени от Закона за биологично разнообразие.

55 мъртви делфина изхвърли морето в Румъния

55 мъртви делфина изхвърли морето в Румъния

Очаква се морето да изхвърли трупове на морски бозайници

В рамките на няколко дни около средата на месец юни тази година от Черно море бяха изхвърлени 55 мъртви делфина на брега край Ефорие Норд и Ефорие Суд в Румъния. По-късно голям брой мъртви бозайници бяха открити и у нас.

Първоначалните данни сочеха, че делфините са се оплели в калкански хрилни мрежи. В началото на юли обаче стана ясно, че е възможно причината за смъртността на делфините да е заразяване с морбили. Това показвали резултатите от аутопсията и изследванията на бозайниците.

Морбили причинява смъртта на делфини в Черно море

Морбили причинява смъртта на делфини в Черно море

През последните няколко години се регистрира увеличаване на броя на откритите мъртви делфини по крайбрежието

По този въпрос прокуратурата е сезирала Министерството на околната среда и водите като оправомощен от закона орган да проверява и установява наличието на случаи на необичайна масова смъртност на китоподобни. МОСВ трябва и да осъществява правомощията, визирани в Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподбни по българското Черноморско крайбрежие.

Проверката цели да се установят всички случаи на масова смъртност на китоподобните на Черноморието, както и причината за това. Ако се констатират нарушения на законовите разпоредби, гарантиращи защита на делфините и другите китоподобни, ще се предприемат действия по санкциониране на нарушителите и по преустановяване на нарушенията.

Проверяват дали военните учения в Черно море са причина за смъртта на делфини

Проверяват дали военните учения в Черно море са причина за смъртта на делфини

Регулярно давали разрешения за италиански отпадъци да бъдат транспортирани у нас

Припомняме и че през последните няколко години се регистрира увеличаване на броя на откритите мъртви делфини по крайбрежието. Това предизвика сериозно притеснение сред екозащитниците и обществото като цяло.