Германският посланик у нас Михаел Гайер изрази надежда, че въпросът за осъдените в Либия български медицински сестри ще бъде поставен на предстоящата среща на страните от Г 8, съобщава радио Пловдив.

След среща с пловдивския кмет Иван Чомаков, посланик Гайер добави, че позицията на страната му е, че казусът с медиците трябва да бъде разрешен и те да се върнат в България в рамките на германското председателство на Евросъюза.

На 4 юли федералният президент Хорст Кьолер и българският държавен глава Георги Първанов ще се срещнат в Пловдив. Посолството на Германия у нас и община Пловдив честват съвместно Ден на Европа, като програмата включва образователна среща в Народна библиотека "Иван Вазов", изложба в Градската художествена галерия и представяне на куклената театрална пиеса "Хензел и Гретел". Немското посолство бе и съорганизатор на второто пловдивско издание на музикалния фест "Хонки Тонк", който по информация на организаторите е бил посетен тази нощ от около 2500 пловдивчани и гости на града.