Варненци отново се събраха на протест срещу движението на автомобили в Морската градина.

Както и миналата година жителите на морската столица настояват достъпът на моторни превозни средства в градината да бъде напълно спрян, съобщава БиТиВи.

Повод да има отново протест е решение на варненския административен съд, с което се разпорежда на общинската полиция да прекрати ограничаването на свободното придвижване на граждани с лични и служебни автомобили до обектите в местността „Салтанат”. Там има жилищни сгради и много заведения, които търпят значителни загуби от забраната.

Последното по време съдебно решение обаче е в противоречие с решението на по-горната инстанция – Върховния административен съд, според което в Морската градина има само алеи и движение на автомобили по тях не трябва да има.

От общината заявяват, че статутът на устройствената зона, в която се намира паркът, не може да се промени нито по закона за териториално и селищно устройство, нито по закона за устройство на територията.

Един от споровете в казуса е именно как хората с имоти в Морската градина ще стигат до дома си и как пък заведенията ще бъдат зареждани. Собственици на заведения се заканват и да заведат насрещни искове за пропуснати ползи в следствие на забраната.