Близо 100 варненци днес излязоха на протест пред сградата на община Варна. Поводът за недоволството им е планувано изграждане на булевард на север от града, съобщи БНР.

Високоскоростният път, заложен в проекта на общ устройствен план на Варна, трябва да свърже летището с комплекс "Златни пясъци".

Настояваме планът да се преработи и да се премахнат всички строителни предвиждания върху имотите в този район, обяви Маргарит Калев, председател на граждански инициативен комитет.

Вече имало подадени около 800 жалби до общината срещу плана за уличната регулация в засегнатите зони. Протестиращите изразиха позиция, че бъдещият път може да бъде изграден без да засяга имотите им.

Ръководителят на екипа, който изработва общия устройствен план на Варна, арх. Георги Митрев обясни, че от 1982 година върху тези райони е наложена строителна забрана и са издавани разрешителни само за временни постройки. Според него всички сгради, построени след тази година са незаконни.

По думите на Митрев изграждането на булеварда ще засегне около 500 имота. Той уточни, че предвиденото трасе на пътя е най-подходящото и ще облекчи натоварения трафик през града.