Над 160 семейства, закупили имоти във Варна, излязоха на протест, след като бившето Главно управление на строителните войски „замрази" строежа на апартаментите им, съобщи bTV.

Хората трябвало да получат Акт 16 за апартаментите си в пет блока още преди година и половина. Сключили договори "на зелено" преди три-четири години за около 600 евро на квадрат.

Оказва се, че строителят - Държавно предприятие "Строителство и възстановяване" (приемник на ГУСВ - бел.ред.), няма средства да ги довърши и е прехвърлил правото на строеж на фирмата инвеститор. Преди това, обаче, учредява ипотека върху част от апартаментите и гаражите.

Инвеститорът дължи на бившето ГУСВ около 300 000 лева, но за завършения обект. Ипотеките са за над милион и половина. Така компанията също е в безизходица, защото не може да прехвърли имотите чисти от всякакви тежести. Заради ипотеките апартаментите не могат да бъдат прехвърлени с нотариални актове и хората не могат да си доплатят последните вноски, обясни представител на инвеститора.

Семействата изразиха разочарованието си от това, че са избрали бившите Строителни войски с мисълта, че щом става въпрос за държавно предприятие, няма да има проблеми.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са принципал на Държавното предприятие "Строителство и възстановяване", отказаха коментирар.