Кметът на София Васил Терзиев не разбира каква е причината за извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Мотивът за заседанието, както бе обявено от групата на ГЕРБ-СДС, които са инициаторите на заседанието, е ужасния трафик във София, който започнал тази есен и се дължи на управлението на Васил Терзиев.

Терзиев изтъкна още веднъж, че не разбира какво налага извънредното заседание освен факта, че има предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Според критиките, които чува, кметът е в дилема - какво е основното обвинение - заради многото ремонти и строителство или заради това, че нямало ремонти, а има задръствания.

Задръствания в града има и ще продължава да има, призна кметът. Невъзможно е да се свалят хората от колите и това са проблеми, коренящи се от десетилетия, посочи Васил Терзиев преди въпросното извънредно заседание да започни.

Той е убеден, че задръстванията ще продължи да ги има, докато градът започне да се развива по-добре, но накрая ще ни е по-хубаво. Няма нужда темата да бъде експлоатирана.

Васил Терзиев обяви, че се надява да има транспортен модел, за да може столицата да стане модерен европейски град.

Много неща се правят, за да се успокои движението. Докато се подобрява инфраструктурата и се строи метро, няма как да не се изживее неудобството от задръстванията, отбеляза Терзиев.

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев пък бе още по-остър - постави диагноза на групата на ГЕРБ-СДС "патологични лъжци". И внесе повече яснота относно "диагнозата" - патологичното лъжене се проявява с прекомерно изкривяване на реалността включващо продължително фабрикуване на събития с достоверни лъжи, вплетени в рамките на реалността.

ПП-ДБ-Спаси София ще внесат доклад за създаването на общинско предприятие, което да е на директно подчинение на кмета и което не работи за печалба. Това не са фирми, а тип дружества, които да защитават обществения интерес. С такова предприятие ще се върне контролът по пътната маркировка и знаци в общински ръце, за да има контрол и качество, обяви Борис Бонев. Целта е общинското предприятие да започне работа от догодина.

Той посочи и какво предстои за следващата година - ремонт на бул. "Ал. Стамболийски" и прилежащото му трамвайното трасе, ремонт на бул. "Мария Луиза" от улица "Козлодуй" до Надлез Надежда, ремонт на Джеймс Баучер и ремонт на малки квартални улици.

На изявлението на Васил Терзиев отговори общинският съветник от ГЕРБ-СДС и бивш кандидат за кмет Антон Хекимян. Като контра на поставената от Борис Бонев диагноза на формацията на Бойко Борисов "патологични лъжци", той издигна своя диагноза за ПП-ДБ - "диагноза на управляващия човек, която се казва Бонев-Терзиев".

Антон Хекимян написа "чек" на стойност 5 млн. лв. загуби заради задръстванията. Това не е чек за големия победител в комедийното шоу на Терзиев и Бонев, което е с елементи на хорър, а чек за големият губещ са софиянци, посочи той.

Той показа и друг "голям чек", подписан от софиянци - "Писна ни от задръствания", което иронично бе подигравка със слогана на ПП-ДБ-Спаси София за местните избори от миналата година - "Ако ти е писнало от задръствания, гласувай за нас".

Общинския съветник Ваня Тагарева заяви, че с клишетата "ремонт на ремонта" гражданите стигнали дотам да призовават ПП-ДБ-Спаси София нищо да не ремонтират и да не ремонтират. Тагарева призова ПП-ДБ-Спаси София незабавно да отблокират града. И добави, че симпатизанти на ГЕРБ-СДС постоянно ги питали кога ще спасят града и хората от така наречените "спасители".

Общинския съветник Мирослав Боршош открои още една лоша новина на софиянци вследствие на управлението на София от Васил Терзиев - заради задръстванията вече хората ще дишат два пъти и половина повече мръсен въздух. Обстановката в града става нетърпима, плачевна и трагична, каза той.