От 1 септември живеещите в центъра на София ще могат да паркират около дома си само ако имат специален стикер с вграден чип.

Това решиха на сесията си днес общинските съветници, съобщи zagrada.

Стикерът важи за 1 година и струва 70 лв.

За целта собствениците на автомобили трябва да подадат заявление в централата на "Паркинги и гаражи" на ул."Будапеща" 17, където ще бъде разкрито специално гише, съобщи директорът на общинското дружество Николай Александров.

Той призна, че няма точна статистика на автомобилите от градския център, но очаква те да са 7000 - 8000.

Право да паркират в синята зона без да плащат по лев на час имат само онези, които могат да докажат адресна регистрация в централната градска част.

На един адрес обаче може да се издаде само един стикер - независимо дали в съответния апартамент живеят едно или повече семейства или пък двойка на съпружески начала, например. Колата може да се паркира на улицата, на която е адресът на собственика й, ограничена в пространството от двете най-близки съседни преки.

Тъй като обаче едва ли ще има места за всички, общината обещава да не е много стриктна в спазването на принципа. "Могат да паркират и на съседни преки, стига да не е на 5 км", заяви зам. кметът по транспорта Велизар Стоилов.

За да получат стикера за паркиране, живеещите в центъра трябва да подадат заявление на ул. "Будапеща" 17, като носят личната си карта, за да удостоверят постоянен адрес, талона на колата и, по настояване на общината - гражданската й отговорност и бележката за платен данък.

До 15 дни от подаването на заявлението собственикът на автомобила трябва да си получи стикера в районното кметство по местоживеене, където ще заплати и таксата за него.

Предвид отпускарския сезон и краткия срок на въвеждане на стикерите - от 1 септември, от общината обявиха да дадат 10-ина дни толеранс, когато няма да глобяват за коли без стикер и те ще могат да паркират както досега - с преснимана лична карта със заличени лични данни, поставена върху таблото.

Още от сега обаче служителите на "Паркинги и гаражи" ще лепят съобщения по входовете и върху колите, домуващи в центъра.