58-годишна жена е в болницата в Сандански с опасност за живота, след като е пропуснала да активира ръчната спирачка на колата си при паркиране, съобщи БНТ, като се позовава на информация от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Инцидентът е станал вчера в Сандански. Паркирайки личния си автомобил, жената не предприела необходимите мерки, за да не потегли колата сама. Превозното средство тръгнало назад с отворена врата и повлякло жената.

Тя е с фрактури на ключица, малкия таз и две ребра.

Жена качи колата си върху друга в по-нисък паркинг в Пловдив

Жена качи колата си върху друга в по-нисък паркинг в Пловдив

При друг в града инцидент момиче се заби с автомобила си в дърво

37-годишен мъж от града се опитал да спре автомобила, при което леко е пострадал. Той е с наранено стъпало и охлузена длан. Прегледан е и е освободен за домашно лечение.

По-късно националната телевизия информира, че жената е транспортирана в София с въздушната линейка центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). Искане за това е отправено от близките й. Медицинският хеликоптер е излетял от София в 12.22 часа, около 13 часа е кацнал на стадиона в Сандански, а малко след 14 часа е пристигнал на вертолетната площадка на УМБАЛ "Св. Екатерина". От там екип на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМПВ) в столицата транспортира пострадалата жена към спешната болница "Пирогов".

Първата въздушна линейка изпълни първата си мисия до София

Първата въздушна линейка изпълни първата си мисия до София

Пациентът от Шумен е приет във ВМА в тежко състояние

Близките на пациент не могат да повикат въздушна линейка, каза пред журналисти директорът на ЦСМПВ Георги Деянов, цитиран от БТА. По думите му решението за изпращането на хеликоптер се взима от координационната централа, след подаването на сигнал от център за спешна медицинска помощ в цялата страна. Той обясни, че при нужда от взимане на пострадал от мястото на инцидента, от координационната централа подават координатите към въздушния оператор и оттам преценяват къде точно би могъл да кацне хеликоптерът. Ако хеликоптерът не може да кацне близо до мястото на инцидента, ние уведомяваме центъра за спешна медицинска помощ, откъдето трябва да се изпрати линейка, а с нея да се транспортира пациентът до хеликоптера, посочи Деянов.

Той каза още, че транспортирането на пациентката от Сандански до София се е наложило заради счупванията и кървене в малкия таз, което не можело да бъде овладяно в местната болница, където тя е била хоспитализирана.

След изпълнената днес втора успешна задача на ЦСМПВ, Георги Деянов изтъкна, че следваща мисия ще преминава все по-гладко. 10-15 минути са необходими от подаването на сигнала до излитането на хеликоптера. Шест са обучените към момента медицински екипи.

Пациентката вече е в травматологичната операционна в "Пирогов", където се извършва необходимата й оперативна интервенция.