Възстановен е тръбопроводът, който отвежда отпадъчните води на варненските квартали "Аспарухово" и "Галата" към пречиствателна станция "Варна", съобщи БНТ. Така замърсяването на Варненското езеро е преустановено.

Аварията беше установена от специалисти на ВиК-Варна в края на август миналата година. Причината за нея все още не е установена.

За да предотврати екологична катастрофа, министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна 1 300 000 лева за възстановяване на съоръжението.

Предстои прокопаването на траншея, в която ще бъде положена тръбата под дъното на езерото. Това ще стане след като бъде удълбочен плавателният канал през Варненското езеро.

Завариха авариралия тръбопровод във Варненското езеро

Завариха авариралия тръбопровод във Варненското езеро

Продължават изкопните дейности на траншеята в южната част на езерото

Припомняме, през март бе установено, че авария е причината за отпадните води във Варненското езеро.

Тогава институциите твърдяха, че замърсяването на водите са с неустановен източник, но цветът им е жълто-кафеникав, носи се и миризма на канализация.

След множество сигнали в социалните мрежи Окръжната прокуратура във Варна се зае да провери за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопровод.

След като бяха показани и сателитни снимки кметът Иван Портних обяви, че до месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Според него сателитните снимки били спекулация.

 4-ри престъпления разследват при замърсяването на Варненското езеро

4-ри престъпления разследват при замърсяването на Варненското езеро

Досъдебното производство е възложено на следователи от Окръжното следствие