Вдигнати са загражденията в отцепения 4-километров периметър около завод "Миждур" в Горни Лом и са преместени в непосредствена близост до предприятието.

Направените вчера измервания на въздуха от специализирана лаборатория на РИОСВ Монтана показали, че всички данни са в рамките на допустимите стойности. Днес на обяд ще продължат измерванията на въздуха в района на селото, съобщи БиТиВи.

Най-големият проблем за хората от селото сега е дали ще бъде възстановено производството на предприятието.

След извършения първи оглед от специалисти от Министерството на отбраната и ДОТИ-МВР се установи, че в района на завод "Миджур" има тлеещо огнище.

Напълно са унищожени цех за утилизация и производство на лят бустер и цех за прахообразни взривни вещества.

В района на огнището няма взривни вещества и боеприпаси. От предприятието са останали само складовите помещения и част от административната сграда.

Припомняме, четирима души пострадаха при пожара във фабриката за взривни вещества "Миджур".

Един от тях беше транспортиран в София за лечение. Друг от ранените беше приет в болница в Монтана. Двама са по-леко ранени.

След пожара бяха регистрирани откъслечни гърмежи, последните от които към 9 ч. в сряда сутринта. През предната нощ обаче техният брой беше 25.

В складовите помещения на предприятието са се съхранявали около 10 тона амонит. Във фабриката е имало противопехотни мини и други боеприпаси.

Причина за взривовете в завода най-вероятно е пожар, вследствие на който се е получил взрив.