В манипулативна война срещу доказан инвеститор обвиниха от Българската минно-геоложка камара Сдружение "Трън". Това се казва в изявление на председателя й инж. Иван Андреев, разпространено до медиите. 

Той се опитва да покаже и обори множество нередности, като препоръчва по-внимателно да се проверяват източниците, преди да се публикуват информациите им. 

По думите му, множеството от членове на инициативите против златодобива не живеят постоянно там и той се пита какъв ли им е мотивът тогава. 

Също така твърди, че въпросната затворена мина е златна, а не уранова, както се тиражира. 

Андреев счита, че за жителите на общината въпросът е от значение, защото само чрез добив на полезни изкопаеми ще може да се осигури поминък, по-високи доходи и значително по-висок стандарт на живот. 

Той припомня, че материята е специфична и недостъпна за повечето хора. За това апелира да не се подвеждат хората, като си играят с емоциите и страховете им, а се оставят компетентните служби да направят нужните експертизи. 

От Камарата вече предупредиха, че бъдещият референдум за спиране на добива на полезни изкопаеми в Трън може да обрече общината на упадък.

Припомняме, че Общинския съвет в Трън гласува за провеждане на местен референдум за спиране на всякакъв добив на полезни изкопаеми на територията на общината. Допитването ще се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори на 26 март.