Полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е изграден от тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди, съобщава БНР, позовавайки се на данни на кмета на Свищов Генчо Генчев.

Общината е наела хидроексперти, които да установят на какво се дължат 70-те аварии по новия водопровод в последните седем години.

Оказа се, че това са полиетиленови турски тръби, които се използват за поливане на земеделски земи, обясни Генчев. По негови думи изпитанията са показали, че полиетиленовият водопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, при положение че трябва да издържа на двойно по-голямо налягане.

В Свищов гърмят и новият, и старият водопровод

В Свищов гърмят и новият, и старият водопровод

Трябва да бъде подменен целият магистрален водопровод

Проблем има и с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция.

Кметът заяви, че възлагат надежди на новия ВиК холдинг за изграждане на обезманганителна станция, която струва близо 8 млн. лева. Той увери, че въпреки завишените мина свищовската вода е годна за пиене.

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново съобщиха, че не са открили превишено съдържание на манган в градската водопреносна мрежа на Свищов и че няма здравен риск за хората. Те потвърдиха думите на кмета, че водата е годна за пиене.

И в Свищов останаха без вода заради авария

И в Свищов останаха без вода заради авария

ВиК системата в цялата страна се руши