Към момента все още тече разследването за влаковата катастрофа при Централна гара. Няма челен сблъсък на влакове, а влак в покой, който чака своето време да тръгне за съответната дестинация и друг маневриращ влак, който подрежда композиция не е успял да спре поради различни версии. Това обясни служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков пред журналисти относно влаковата катастрофа на Централна гара отпреди няколко дни.

Все още няма информация дали е приключило разследването. Очаква се да бъдат съобщени виновници, както и какво ще бъде тяхното наказание.

За ремонта на Централна гара Гвоздейков посочи още, че основната причина за дискомфорта е самият ремонт, отлаган от доста дълго време. Засега няма закъснение на влаковете, а ако се наложи рестрикция на намаляване на съответни влакове, които са с малък брой пътници, ще се премине към този вариант. В момента ситуацията е спокойна и се справяме с нея, увери министърът.

Той уточни, че не е оставен пътник без транспорт и ще има засилване и преодоляване на самата реорганизацията до миниум, що се касае до свеждане на закъсненията на самите влакове.

Този коментар идва, след като Георги Гвоздейков участва на дискусия в БТА на тема "Карай умно, стигни жив", организирана от "24 часа".

Припомняме още, инцидентът се случи във вторник, при който два влака се сблъскаха на Централната гара в София. Шестима души пострадаха и бяха откарани в лечебни заведения. Един от ранените остана в "Пирогов", докато другите бяха освободени.

Същият ден Георги Гвоздейков увери по време на брифинг, че инцидента е бил лек и композицията се е движела със скорост между 16 и 25 км/ч.

Вчера БДЖ съобщиха, че на локомотивният машинист и на всички лица, отговорни за случилото се, ще бъде наложено дисциплинарно наказание.

Допълнително, софтуерен проблем във временната маршрутно-компютърна централизация на Централната гара предизвика сериозни забавяния, които достигнаха до 90 минути за някои от композициите. В продължение на три часа пътуващите към столицата стояха блокирани на различни гари по пътя.

Продължават закъсненията на влаковете след инцидента в София

Продължават закъсненията на влаковете след инцидента в София

Композициите по маршрута София-Варна се движат със закъснения от 50 минути до два часа