Язовир "Пчелина" е създаден като утайник и зарибяването му е станало в последните години.

Това не е станало със съгласуване. Това обяви министър Нено Димов в студиото на Нова телевизия. Резултатът с умрялата риба е очакван, тъй като самият язовир е с лоши технологични характеристики - висока температура и ниско съдържание на кислород.

По думите на Нено Димов, ако зарибяването е станало със съгласуване, това е щяло да бъде ясно на стопаните на язовира. Това са обективни критерии и в случая нищо не може да се направи.

Не само че язовирът е създаден като утайник, но е и използван десетилетия като такъв от тежката промишленост в региона, стана ясно още от думите на министъра. 

След мръсния въздух: втори голям екопроблем в Перник

След мръсния въздух: втори голям екопроблем в Перник

Тонове умряла риба в язовир "Пчелина"

Във Фейсбук страницата "Да спрем бракониерството на язовир Пчелина - Лобош" хората, които се грижат за язовира на доброволни начала сигнализираха за мазни петна във водата, които се разнасят бързо. Те търсят помощ чрез някой, който познава хора на ключови позиции по министерства, защото РИОСВ и други институции не им обръщат внимание. До 24 часа, пишат те, ако не се вземат мерки, ситуацията става необратима.

Според местни рибари, които доброволно охраняват и почистват язовира, в продължение на четири месеца река Струма е текла в различни цветове - червена, жълта, имало и пяна.