Голямо количество умряла риба са намерени край язовир "Пчелина" до Перник. Причината за това все още не е установена. Това пише във Фейсбук страницата "Да спрем бракониерството на язовир Пчелина - Лобош".

Припомняме, че вчера имаше сигнал за мъртви риби край земенското село Жабляно.

Откриха мъртва риба край земенското село Жабляно

Откриха мъртва риба край земенското село Жабляно

ЕЦ "Пчелина" не е работел от началото на септември

Във Фейсбук страницата "Да спрем бракониерството на язовир Пчелина - Лобош" хората, които се грижат за язовира на доброволни начала сигнализират за мазни петна във водата, които се разнасят бързо. Те търсят помощ чрез някой, който познава хора на ключови позиции по министерства, защото РИОСВ и други институции не им обръщат внимание. До 24 часа, пишат те, ако не се вземат мерки, ситуацията става необратима.

Според местни рибари, които доброволно охраняват и почистват язовира, в продължение на четири месеца река Струма е текла в различни цветове - червена, жълта, имало и пяна.

"Алармирахме и РИОСВ, и Басейнова дирекция, никой не обърна внимание. Тази вода се вливаше в язовира и в един момент бомбата гръмна. В момента има тонове измряла риба", обясниха те.

За Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне

За Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне

500 възражения срещу горене на отпадъци са подадени в Община Перник, 200 в РИОСВ

Народният представител Станислав Владимиров е подавал сигнали за замърсяването на река Струма и конкретно за язовира.

"Аз съм задавал доста въпроси на министъра на околната среда и водите и той отговаря уклончиво за това кой е виновен река Струма да тече в различни цветове. И сега съм задал въпрос за умрялата риба, и се надявам този път министър Нено Димов да дойде в Перник и да види", каза Станислав Владимиров.

Той посочи, че по поречието на Струма има много предприятия, и извършителят не е ясен.

Областният управител на Перник Ирена Соколова заяви, че сигнал е имало за умряла риба по поречието на река Струма, а не в язовир "Пчелина".

Проверката на язовира е показала, че има занижени нива на кислород в дълбочина на язовира, пробите още се обработват, каза тя. Сигналът за реката е след изтичане на миещи препарати от един от цеховете, обясни Ирена Соколова. По думите й, тогава е установено наличие на сапонини.

От Басейновата дирекция също посочиха, че пробите показват много ниско ниво на кислород и висока температура.

Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир Ръжица

Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир Ръжица

Според местните източването на язовира е довело до проблема