"Ще поискаме комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник за установяване на източника на замърсяване на въздуха в града. Това заявиха министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на общината Вяра Церовска на съвместен брифинг. Това съобщиха Министерство на околната среда и водите.

Двамата посочиха, че ще потърсят съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като ще участват и Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция.

Перничани на протест срещу незаконно горене на отпадъци в ТЕЦ-Перник

Перничани на протест срещу незаконно горене на отпадъци в ТЕЦ-Перник

Хората се оплакват от задушлива миризма, проверка не е установила нарушения

Министър Димов призова гражданите на Перник също да се включат в проверките. "Активната гражданска позиция е изключително важна за решаване на проблемите", допълни той.

"Благодаря на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за бързата реакция и ангажиране към проблема на перничани", заяви кметът Вяра Церовска. Във връзка с последния срок, в който гражданите са могли да изразят своето становище по повод поредното инвестиционно предложение за горене на RDF в ТЕЦ "Република", е проведена снощи и спешна проверка от общинското ръководство съвместно с РИОСВ в ТЕЦ-а и всички фирми, които извършват дейност, с която биха могли да предизвикат тази остра, тежка и задушлива миризма.

Перничани срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република"

Перничани срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република"

Над 300 са внесените възражения от граждани

"В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно - вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци. Това наистина е един изключително постоянен ад, който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да позволя да бъде упражняван терор на перничани и категорично заявявам, че каузата за чист въздух ще бъде битка, в която всички заедно ще извоюваме победа", заяви Вяра Церовска.

Министър Димов отбеляза, че многократно е сигнализиран от кмета и са извършвани множество проверки от РИОСВ-Перник. Само през последните 6 месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ "Република", като 6 от тях са планови, останалите - внезапни.

Установени са няколко нарушения - едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървен чипс. Наложена е санкция от 35 хил. лв., но след съдебен процес, съдът я е намалил на 10 хил. лв. В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но тя също се обжалва в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните 6 месеца не е установено тя да работи.

Официално да се каже има ли замърсявания от ТЕЦ "Бобов дол", настояват граждани

Официално да се каже има ли замърсявания от ТЕЦ "Бобов дол", настояват граждани

Като граждани на община Бобов дол имаме право да знаем колко и какви отпадъци гори ТЕЦ-ът

"По време на срещата с кмета на Перник днес решихме заедно с общината да правим внезапни и максимално чести проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да видим какво точно ще се гори, защото на площадката при нашите проверки не е установено RDF-гориво през последните 5-6 месеца, но граждани и общината твърдят, че може би е имало такова", посочи министър Димов.

Той съобщи, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция "Митници" и Гранична полиция за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци. "Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. "зелен" списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася отговаря на описаното в декларацията", съобщи министър Димов. Той бе категоричен, че до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне.

По повод инвестиционното намерение на ТЕЦ "Република" за горене на отпадъци се изтъкна, че това, че има инвестиционно предложение, не означава, че процедурата е приключила и такова е дадено. Вчера изтече последният срок за становища и към момента има 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 - в РИОСВ - Перник.

"Ние сме изпратили до РЗИ искане за становище дали това е опасно за здравето на гражданите. Така че процедурата продължава. Крайният компетентен орган е директорът на РИОСВ, а самата процедура ще отнеме месеци и дори години", каза Димов.