Има сериозен екологичен проблем при изгаряне на боклуци в ТЕЦ-ове, сигнализират от БСП. Социалистите вече внесоха сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Екологичният проблем обаче бил още по-сериозен.

Ковачки от Сейшелите кандидат за АЕЦ Белене, разкри БСП

Ковачки от Сейшелите кандидат за АЕЦ Белене, разкри БСП

Кирил Добрев: След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите

"Италианската държава плаща 200 евро на тон на онези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна плащат 47 евро на тон този боклук да бъде докаран до България и плащат 53 евро на съответните фирми в България, които приемат този боклук. Нямаме точните данни какви са количествата, които идват". Това заяви пред Нова телевизия заместник-председателят на Комисията по енергетика в НС Таско Ерменков.

Ерменков заяви още, че вече е бил сезиран няколко пъти от граждани от Сливен и Перник, които живеят в близост до топлофикациите, че е започнало изгарянето на боклуци, които водят до много силни и неприятни миризми.

"Да, наистина един от начините за утилизиране на битовите отпадъци, е тяхното изгаряне. Но то не може да бъде универсално. Има отпадъци, които трябва да бъдат изгаряни на високи температури, каквито са циментовите заводи. Ако такива отпадъци се горят в топлофикационните централи, емисиите, които се получават, са изключително вредни. Като капак държавата плаща преференциални цени за това, че уж се използва биомаса за производството на енергия", заяви народният представител. Той отново даде за пример ТЕЦ-овете в Сливен, Перник и Гълъбово.

На част от централите, които се намират на територията на РИОСВ-Стара Загора, им е издадено становище, че не е необходимо да се прави оценка на въздействието на околната среда, каза още Таско Ерменков.

"БСП не е срещу Ковачки, БСП е за върховенството на закона", заяви Ерменков. "Не може в държавата да царува безхаберието и за благоденствието на един човек да страдат останалите".

Ерменков припомни, че Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) е подала сигнал до КЗК за това, че има монопол на пазара на електроенергия.

Работодатели сезират КЗК и ЕК за нарушения в българската енергетика

Работодатели сезират КЗК и ЕК за нарушения в българската енергетика

Съмняват се в картелно споразумени на участници на енергийния пазар

"От КЗК им дадоха един въпросник с 11 въпроса. Всъщност им казаха: Вие се жалвате, сега свършете и нашата работа, за да докажете, че това, което ни пишете е истина", допълни Ерменков. Той заяви още: "Когато вдигнеш цената на електроенергията, повишаваш цените на всичко. Губиш конкурентоспособност на пазара".

Анализираме пазара на ток, уверяват от КЗК

Анализираме пазара на ток, уверяват от КЗК

Оповестяването на сигналите за манипулации обаче пречело на внезапните проверки

На въпроса за кого отива печалбата, Ерменков отговори: "Най-вероятно за онзи, на когото са му позволили така да действа на пазара, на когото са позволили да има господстващо положение, който, откакто е на пазара на електроенергия, може да погледнете статистиката - цената на електроенергията на уж независимата енергийна борса е по-висока с 50%".