Абсолютно нищо не са прави за пътната безопасност в София. Това заяви пред БНР директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

Той подчерта, че за последните 2 години жертвите от пътни инциденти в столицата са нараснали двойно. По негови думи Столичната община напълно е игнорирала дейността и препоръките на Консултативния съвет по пътна безопасност.

Милчев посочи, че преди да бъде преизбрана за кмет на София, Йорданка Фандъкова е обещала конкретни неща за пътната безопасност. Нито едно от тях обаче не било изпълнено.

Спешни промени в Съвета по пътна безопасност искат организации от Фандъкова

Спешни промени в Съвета по пътна безопасност искат организации от Фандъкова

Съществуването на Съвета в този вид било безсмислено и безрезултатно

По негови думи отнемането на предимство било значително по-честа причина за инциденти в столицата отколкото несъобразената скорост.

Той изтъкна, че е било предложено всички проекти и ремонти да минават през одит по пътна безопасност. Въпреки че кметът е поел този ангажимент, това така и не се е случило. "Трябваше да се създаде звено, което да извърши инспекция на цялата пътна система на София, да идентифицира най-опасните места и те да бъдат подобрени. И това не се направи", отбеляза Милчев.

По негови думи от началото на 2020 г. в Столичната община са постъпили над 400 сигнала за нередности - липсваща маркировка, неправилно поставени знаци, нужда от мантинела, несинхронизирани светофари по кръстовища. Той заяви, че създаденият съвет от около година не функционира и Институтът за пътна безопасност ще го напусне.

"Това, което г-жа Фандъкова е обещала, трябва да го изпълни. Ако не - да си ходи", категоричен бе Милчев.