За 3 денонощия източиха язовир "Брестница" край Кюстендил. Там в неделя стана пробив на вода под стената, вече е източен и е на мъртва точка, каза пред БНР кметът на село Брестница Здравко Точев.

По изкопана от тежка техника вада водата беше пренасочена към река Банщица. Комисия ще реши дали аварията - корените на огромно дърво до изпускателен кран са подкопали изходната тръба, е отстранима и дали язовирът ще бъде завирен отново. 

Обемът и капацитетът на строения за нуждите на ТКЗС преди десетилетия язовир "Брестница" е около 28 хил. куб. м вода, дълбочината му е до 4 м с водна площ 60 м дължина и 30 м широчина. 

Вода е избила при изпускателния кран на язовир "Брестница" край Кюстендил

Вода е избила при изпускателния кран на язовир "Брестница" край Кюстендил

Водоемът се източва

Обектът е общински, използван е само за напояване. Дали ще бъде завиряван отново, ще стане ясно, след като комисия от хидроспециалисти огледа на място възникналата авария и дали ще бъдат осигурени средства.

Ивайло Чалъков, експерт по управление при кризи на Община Кюстендил увери, че е направено необходимото. "Предприели сме всички спешни и аварийни неща, които трябваше да бъдат направени. И се надявам искрено ако е останала рибка в язовира, по някакъв начин да се вземе и да се пуснат в горния водоем, да речем". 

До месец става ясно кои язовири са най-опасни

До месец става ясно кои язовири са най-опасни

Нинова увери, че ще бъдат положени нечовешки усилия парите за ремонт на язовири да се използват целесъобразно