"Голяма част от ВиК-операторите в момента са в много тежко състояние поради по-високата цена на електроенергията на борсите. Трябва много спешно да потърсим решение на този проблем, тъй като до края на годината голяма част от тези ВиК оператори ще влязат в ситуация на фалит".

Това предупреди пред БНР досегашният председател на УС на ВиК холдинга Иван Иванов.

Припомняме, вчера, 22 юли 2021 г. бившият военен министър от Тройната коалиция Николай Цонев оглави ВиК холдинга.

Според Иванов малко се подменят злободневните проблеми в отрасъла.

Разликата в заложеното като разходи за електроенергия в петгодишните бизнес програми на ВиК операторите и реалната цена в момента е почти двойна, уточни досегашният шеф на холдинга.

Аврамова убеждава, че ВиК холдингът няма да приватизира

Аврамова убеждава, че ВиК холдингът няма да приватизира

Регионалният министър Петя Аврамова очаквала дебат с решения

"В момента доставчиците на електроенергия прекратяват договорите им и искат да получат договори на по-високи цена", каза Иванов. По думите му секторът има нужда от визионери. Този отрасъл има нужда от Закон за ВиК, евентуално отделяне на воден регулатор (от Комисията за енергийно и водно регулиране - б.р.) и окрупняване на ВиК операторите.

Относно неговата смяна Иванов обясни, че случайно разбрал от приятели, че в Търговския регистър е пусната дописка за смяна на Управителния съвет. Вписването е било вчера.

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Подобна е централизацията с БЕХ и БДЖ - черна яма, в която потъват още и още пари

"До момента не съм чул някакви мотиви. Никой от Надзорния съвет, които всъщност назначават Управителния съвет, не ми се е обадил да ми обясни защо това се случва. Така или иначе, аз нямам самоцел да работя в този холдинг", каза за освобождаването си Иван Иванов. Той уточни, че доколкото му е известно, проверки не е имало.

"През изминалата година, откакто съществува българският ВИК-холдинг, ние свършихме много работа. Изградихме работеща структура от нула. Намерихме добри специалисти. Създадохме процедури, които защитават обществения интерес и не раздаваме безпринципно пари", коментира Иванов. По думите му холдингът е добро решение за отрасъла.

Не са предоставяни много заеми за инвестиции, допълни Иванов. По думите му през последните два месеца с ръководството на МРРБ е работил много добре.

Новият ВиК холдинг вече има шеф

Новият ВиК холдинг вече има шеф

Това е председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов