В продължение на няколко последователни дни в парк "Бедечка" са правени опити за умишлени палежи на 5-6 различни места в територията от триста декара. Всички пожари са в застрашената от застрояване и ограждане зона на парка, пишат от "Запазете Бедечка".

Пожарът е на места, където има повече трева. Доброволците, които опазват парка твърдят, че за пръв път срещат съзнателно последователни палежи. От пожарната са посетили мястото, очаква се техния доклад.

От "Запазете Бедечка" питат политиците как ще опазят парка

От "Запазете Бедечка" питат политиците как ще опазят парка

Какво е виждането на вашата формация за решаването на подобни казуси в цялата страна

"Ясно е кой би имал полза от унищожаване на хилядите паспортизирани дървета, които са пречка за потенциалното строителство, и откъде прокуратурата следва да започне своето разследване", пишат на страницата от групата "Запазете Бедечка".

Те призовават към сформиране на граждански отряди, които да наблюдават парка, както и към официално патрулиращ екип на МВР.

Екозащитници недоволни, че пак се копае в парк "Бедечка"

Екозащитници недоволни, че пак се копае в парк "Бедечка"

От няколко дни тежка техника работи в един от заградените парцели в парка

В отговор на въпрос на news.bg от кога са палежите, доброволците разкриват, че са започнали в понеделник. Случват се преди обяд в пожароопасния сезон, когато в Стара Загора температурата достига около 35 градуса на сянка. Вероятно някой върви покрай една алея и пали отстрани - ту от едната, ту от другата страна, казаха защитници на зеленината в Стара Загора.

Мястото на палежите са частни терени, но независимо чия е собствеността, с наредба от местния парламент, както и на територията на страната е забранено паленето на огън на открито в този пожароопасен сезон.

Бедечка остава парк, решиха в община Стара Загора

Бедечка остава парк, решиха в община Стара Загора

Текат съдебни оспорвания на подробния план на парка

Към момента статута на парк "Бедечка" за Общия устройствен план си остава парк. Срещу приетия Подробен устройствен план се водят дела, собствениците са спечелили част от делата в ВАС, допълниха доброволците.