За поредни изкопни и сондажни дейности в парк "Бедечка" в Стара Загора съобщава групата "Запазете Бедечка".

От няколко дни тежка техника работи в един от заградените парцели в парка. По информация на групата наскоро изкопни дейности е имало и по стадион "Химик" - един от терените, предвидени за застрояване.

Според активистите става въпрос за частни сондажи за вода. Те обаче подчертават, че терените, където се копае, са отредени за парк и подобни дейности са несъвместими.

Във вече заградените парцели тече на практика трайно завземане на парковата територия и превръщането на залесените и затревени площи в лични стопанства, сигнализират от групата.

Бедечка остава парк, решиха в община Стара Загора

Бедечка остава парк, решиха в община Стара Загора

Текат съдебни оспорвания на подробния план на парка

От "Запазете Бедечка" посочват, че "Бедечка" е с върнат статут на парк след години на екопротести, но все още е почти изцяло частна собственост, а Община Стара Загора не започва процедури по обезщетяване или отчуждаване. Засега не е ясно защо Общината не задейства плана за обезщетение на собствениците със замяна във военни терени с отпаднала необходимост. Проверка на групата е показала, че има готовност от страна на ресорното министерство, но е изгубена инициативата от страна на Общината.

От "Запазете Бедечка" поясняват, че подобен проблем има и в други градове на страната. В момента изтича 15-годишният срок за отчуждаванe на подобни частни терени в Южния парк в София. Жители на "Горубляне" пък системно протестират, че не получават пари за имотите си в бъдеща паркова територия.

Защитниците на "Бедечка" искат зелен коридор през Стара Загора

Защитниците на "Бедечка" искат зелен коридор през Стара Загора

Те алармират, че в проектоплана на парка са предвидени и непаркови зони

Припомняме, битката за запазване на парк "Бедечка" се води няколко години. Собствениците на земята искат да могат да строят на мястото, а старозагорци искат да дишат чист въздух. През годините имаше различни престъпни действия на територията на парка - дървета бяха убивани, алеи бяха ограждани.

Защитниците на парка осъдиха община Стара Загора. Започна паспортизиране на дърветата в парка.

През 2017 г. се проведе референдум дали да се запази парка, или да се продължи негово застрояване. Поради ниската избирателна активност обаче допитването остана без конкретен резултат. След сериозни дебати Общинския съвет взе решение "Бедечка" да бъде само парк, като се запазва зелената зона на север, но се разрешава строителството в южната част на парка.

Защитниците на "Бедечка" осуетиха изграждането на няколко големи сгради на територията на парка и успяха да спасят около 300 дка паркова площ с ключови алеи и картотекирани дървета.