Общинският съвет в Стара Загора гласува изрична забрана за поставяне на огради в парк "Бедечка".

"Бедечка" вече е с възстановен статут на парк и въпреки че още има частни имоти в зелената площ и съдебни формалности, оградите са в разрез с парка.

Законът за устройство на територията предвижда възможност за такава забрана, когато дадена площ предстои да се използва за обществени нужди.

Решението идва след няколко демонстративни поставяния на огради и заравнявания на терени и последвали проверки и актове.

Заграждат алея в парк "Бедечка" в Стара Загора

Заграждат алея в парк "Бедечка" в Стара Загора

През лятото собствениците демонстрират намерения, според комитета "Запазете Бедечка"

Според общинските съветници ограждането на терени е безпредметно, след като парк "Бедечка" получи отново статута си на парк, а за собствениците на терени в зелената площ е предвидена замяна или обезщетение.

Мнозинството от собствениците се ориентираха към предстоящите замени на имоти в рамките на бивши военни терени.

Ключова съдебна победа за "Бедечка" – остава парк

Ключова съдебна победа за "Бедечка" – остава парк

Административният съд в Стара Загора отхвърли оспорването на статута му

Припомняме, на 9 септември от инициативния комитет "Запазете Бедечка" алармираха, че собствениците на зелени площи започват ограждането на алеята към 700-годишния Стар чинар.

През 2011 г. реално съществуващият парк беше отреден за цялостно застрояване - след спорно възстановяване на земеделски имоти в парка. Последваха редица спорове по темата, като се стигна до обществено допитване за бъдещето на парка.

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Хора, представящи се за собственици на парцели се възпротивили на почистване и боядисмява

Миналата година се проведе референдум дали да се запази парка или да се продължи негово застрояване. Поради ниската избирателна активност обаче допитването остана без конкретен резултат. След сериозни дебати Общинския съвет взе решение "Бедечка" да бъде само парк, като се запазва зелената зона на север, но се разрешава строителството в южната част на парка.

Защитниците на "Бедечка" осуетиха изграждането на няколко големи сгради на територията на парка и успяха да спасят около 300 дка паркова площ с ключови алеи и картотекирани дървета.

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк "Бедечка"

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк "Бедечка"

В момента общинските органи проверяват случая и има ли премахнати дървета