Собственици на зелени площи се подготвят да слагат огради в старозагорския парк, алармират от инициативния комитет "Запазете Бедечка". Изкопани са дупки.

Основна алея в парк "Бедечка" в Стара Загора може да бъде оградена всеки момент. Става дума за алеята към 700-годишния Стар чинар - любимо място за отдих на старозагорци в парк "Бедечка".

Ключова съдебна победа за "Бедечка" – остава парк

Ключова съдебна победа за "Бедечка" – остава парк

Административният съд в Стара Загора отхвърли оспорването на статута му

Общинският съвет в Стара Загора реши "Бедечка" да бъде отреден за парк, а в момента тече процедура по замяна на терени, за да се компенсират собствениците на площи в парка.

През това време обаче някои собственици демонстрират с огради, въпреки че строителството в парка е вече невъзможно, посочват от инициативния комитет. Появата на огради в този момент е абсурдна, защото строителни действия са забранени с изрична строителна забрана. Оградените места остават зелени.

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк "Бедечка"

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк "Бедечка"

В момента общинските органи проверяват случая и има ли премахнати дървета

Само преди месец пък алея в парка бе преасфалтирана, а общинските власти припомниха, че това все още е нередно. Очаква се да се разбере дали е редно да се появяват и огради в територия, обявена за парк.

Припомняме, че през 2011 г. реално съществуващият парк беше отреден за цялостно застрояване - след спорно възстановяване на земеделски имоти в парка. Последваха редица спорове по темата, като се стигна до обществено допитване за бъдещето на парка.

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Хора, представящи се за собственици на парцели се възпротивили на почистване и боядисмява

Миналата година се проведе референдум дали да се запази парка или да се продължи негово застрояване. Поради ниската избирателна активност обаче допитването остана без конкретен резултат. След сериозни дебати Общинския съвет взе решение "Бедечка" да бъде само парк, като се запазва зелената зона на север, но се разрешава строителството в южната част на парка. Защитниците на "Бедечка" осуетиха изграждането на няколко големи сгради на територията на парка и успяха да спасят около 300 дка паркова площ с ключови алеи и картотекирани дървета.