Очаква се Столичният общински съвет да задължи кмета да изгражда велосипедни алеи, съобщиха от Съоза на демократичните сили.

Днес общинската комисия за децата, младежта, спорта и туризма прие предложението на общинските съветници Борислав Бориславов от СДС и Орлин Иванов от ГЕРБ в София да се създадат по-добри условия за велосипедистите.

Според двамата общинари кметнската администрация трябва за предвижда алеи за велосипедисти при проектирането на нови улици, както и тези трасета да се създават при ремонт на вече построени пътни артерии.

Градският парламент ще поиска от Бойко Борисов да се създаде обща схема на велосипедното движение в София, а картата й да бъде публикувана.

До два месеца кметската администрация трябва да изготви проект за създаване на ленти за движение на велосипедисти, които да тръгват от кръстовището на улица "Алабин" и бул. "Витоша".

Според предварителния план алеи за велосипедисти ще свързват НДК и Южния парк.

Втората дестинация е "Руски паметник" - "Хиподрума" - "Красно село" - "Бъкстон".

Третата: стадион "Васил Левски"- хотел "Москва".

В северна посока, любителите на велосипеди ще могат да се придвижват от Централна гара до "Надежда", а в западна от "Света Троица" през "Западен парк"  и "Люлин".

Предвижда се да има алея и от Орлов мост, с разклонения "Слатина"-"Дружба" и "Подуяне"-"Левски".

Сред мотивите за предложението са търсенето на възможности за подобряването на здравето на столичани, намаляването на автомобилния трафик и замърсяването на града.