Ускорява се процесът за изграждането на нов мост над река Струма на третокласния път III-1006 край село Покровник, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

На работна среща в Благоевград днес председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов е обяснил пред областния управител Стоян Христов, директора на Областното пътно управление Иван Кунев, представители на изпълнителя на обекта и граждани какво ще предприеме агенцията, за да започне реализирането на проекта във възможно най-кратък законов срок.

Инициативата за ускоряване работата по изграждане на съоръжението е подета от зам.-регионалния министър Николай Шушков на 4 януари т. г., когато той е провел спешна работна среща в МРРБ за проблемите, бавещи строителните дейности.

В Благоевград днес са разгледани и разяснени техническите особености при изграждането на новия мост. Уточнено е, че преди строежа на основното съоръжение ще бъде изградено допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации, без това да води до удължаване на общия срок за изпълнение на договора за строителство - 300 дни, от издаването на разрешението за строеж.

За по-бързо стартиране на строителните дейности ще бъде поискано частично разрешение за строеж по чл.148, ал.6 от Закона за устройство на територията. Срокът за издаването му е до 40 дни.

След проведената през 2022 г. открита процедура по Закона за обществените поръчки проектантските дейности и строително-монтажните работи са възложени на ДЗЗД "Мост Покровник", в което участват "Грома Холд" ЕООД и "Пътпроект" ЕООД. Стойността на договора е над 7,2 млн. лв. с ДДС. Средствата са осигурени от бюджета на АПИ.

Припомняме, че старият мост в района е затворен повече от година, което създава сериозни проблеми за местните жители и предизвика тяхното недоволство. Пропадането му в края на 2021 г. доведе и до спиране на газоподаването за Благоевград Въпреки осигуреното финансиране и избрания изпълнител, до момента нямаше развитие по въпроса сдългоочакваните дейности по новия мост. 

В Покровник искат дата за пускане на моста към Благоевград

В Покровник искат дата за пускане на моста към Благоевград

Мостът бе затворен заради пропадане през декември 2021 г.