Конкретни мерки срещу насилието над медицински лица в болничното заведение набелязаха прокурори и лекари от УМБАЛ - Бургас по време на работна среща.

Зам.-директорът на болницата д-р Светлозар Георгиев посочи, че случаите на физически и най-вече вербален тормоз спрямо служителите са ежедневие. Именно по тази причина той е поискал среща с представителите на Прокуратурата, които да дадат насоки за действия към агресорите.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас Георги Чинев изрази пълната готовност на Прокуратурата за оказване на съдействие при упражнена агресия спрямо медицинско лице. Той окуражи лекарите да не премълчават, а винаги да сигнализират за подобни случаи, като това може да се направи и по електронен път. Чинев увери, че всеки получен сигнал ще бъде щателно проверен.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие

Първата стъпка на медиците в случай на агресия е да се обърнат към представител на охранителната фирма на болницата, обясни той и допълни, че трябва незабавно да се сигнализира на телефон 112, както и на дежурен служител в съответното районно полицейско управление.

От своя страна Иван Кирков - административен ръководител на Районната прокуратура, запозна лекарите със случаите, които законът определя като престъпления спрямо медицински лица, с предвидената наказателна отговорност, както и предвидените в закона правомощия на прокуратурата за предприемане на действия при подобни случаи.

Той посочи, че Районна и Окръжна прокуратура - Бургас вече са предложи промени в Наказателния кодекс, според които и медицинските специалисти да се смятат за обект на защита. С тези стъпки се цели изготвяне на предложение за промяна в Наказателния кодекс, която да приравни всички медицински лица на длъжностни такива. Настоящата съдебна практика определя, че длъжностни лица са само тези, които упражняват административни правомощия в лечебните заведения, но не и останалата част от лекарския екип или служителите в болничните заведения. В предложението на бургаската прокуратура се мотивира извод за промяна в закона, която да постави всички медицински работници под еднаква закрила от закона.

Посещенията на адрес да се плащат, искат лекари от Велико Търново

Посещенията на адрес да се плащат, искат лекари от Велико Търново

Мярката цели да се ограничи агресията

Поводът за проведеното обсъждане бяха поредните два случая на агресия спрямо лекари през последните седмици - в Горна Оряховица и във Велико Търново.

Припомняме, заради нападенията министърът на здравеопазването сезира главния прокурор и поиска приоритетно разследване. Той обеща и 24-часова физическа охрана на Филиала в Горна Оряховица, където бяха нападнати медици, и увери, че новите 400 линейки, които ще бъдат доставени за модернизацията на Спешната помощ, ще бъдат оборудвани с паник-бутони.