Закрива се Домът за медико-социални грижи за деца в Ямбол. Това реши Министерският съвет днес. Правителственият акт е в изпълнение на националната политика за отглеждане на децата в семейна среда и постепенното намаляване настаняването на бебета и малки деца в специализирани институции.

Закриването на ДМСГД-Ямбол е в съответствие с Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" и актуализирания план за нейното изпълнение, според които е планирано да бъдат закрити всички институции за деца.

Благодарение на активната политика за деинституционализация броят на децата намалява прогресивно. По тази причина съществуването на ДМСГД - Ямбол вече не е необходимо.

Затварят последните сиропиталища до 2021 г.

Затварят последните сиропиталища до 2021 г.

680 деца и младежи ще бъдат изведени от специализираните институции

При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в ДМСГД-Ямбол са отглеждани 69 деца, а в края на 2017 г. за отглеждане са останали само 19 деца. През 2018 г. са предприети мерки за осигуряване на семейна среда и на тези деца и към септември 2018 г. те са изведени от дома. Към октомври 2018 г. в ДМСГД-Ямбол няма повече настанени деца нито се очаква да бъдат настанявани деца за отглеждане.

Със закриването на ДМСГД-Ямбол в област Ямбол ще бъде ограничено предлагането на институционална грижа за деца в домове за медико-социални грижи, което е и една от целите на стратегията. ЗДецата, които се нуждаят от грижа извън семейството, ще я получат чрез алтернативни социални услуги.