В основата на инцидента в "Пирогов" не е кислородната система във Второ вътрешно отделение, а запалима смес, чийто произход се изяснява, съобщава bTV, позовавайки се на полицията.

Няма пациенти във влошено състояние след вчерашния взрив и последвал пожар.

Разследването на тежкия инцидент обаче е затруднено заради липсата на свидетели.

"Кислородна бутилка не е гръмнала. Гръмнала е някаква запалима смес. Дали в резултат на непълното горене, ако е имало дюшек запален, допълнително обогатен с кислород и се е получило това, експертите категорично ще го кажат", заяви директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

От своя страна и. д. директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски призна, че има нарушения на вътрешния ред от страна на пациенти.

Цигара, искра, късо съединение - причини за взрива в "Пирогов"?

Цигара, искра, късо съединение - причини за взрива в "Пирогов"?

И.д. шефът Николай Габровски изключва техническа причина за пожара

Имаме много сериозен проблем, защото ние сами разбираме, че не можем да ги санкционираме, обясни той.

Припомняме, около 3.45 часа вчера в стая във Второ вътрешно отделение в "Пирогов" взрив на кислородна бутилка причини пожар. При инцидента загинаха двама пациенти на 55 и 68 години, а в опасност е бил живота на други 80.

Заради създалата се ситуация болницата откри гореща линия за близки на пациенти от отделението, на която те могат да получат информация за състоянието им.

По време на заседанието на министерския съвет премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че няма да се окаже, че в стаята се е пушело. По-късно стана ясно и че Столичната община е изпратила екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция", както и екипи на главния архитект, които участват в обследването на сградата.

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди следователи от Национална следствена служба да разследват пожара.

Цацаров нареди разследване на пожара в "Пирогов"

Цацаров нареди разследване на пожара в "Пирогов"

Следователи на НСлС извършват оглед на местопроизшествието