Апелираме към всички граждани, които смятат, че не им е било коректно заплатено за положения труд, да сезират съответните български власти с цел провеждане на разследване в съответствие с българското законодателство.

С този призив се обръщат към българските работници на тренировъчния лагер на полигона "Ново село" от Инженерния корпус на сухопътните сили на САЩ.

В писмо до медиите те изразяват своята позиция във връзка с последните събития на полигона.

Припомняме ви, че предни дни над 150 строители се събраха на двучасов протестен митинг на кръстовището „Петолъчката" с автомобили и строителна техника.
Те твърдяха, че са излъгани и не са получили парите за работата си.

Днес обаче от американския корпус посочват, че са провели специално проучване, което е разкрило банкови извлечения.

От тях става ясно, че към 16 ноември 2009 г., BBSI е изплатило 3,73 милиона евро на предишния си подизпълнител Доломит-М ЕООД, към който са основните претенции за дължими суми.

Въпреки, че правителството на САЩ има директно правоотношение с главния изпълнител по проекта BBSI, ние нямаме право да се намесваме в договорните правоотношения на едно частно дружество, изтъкват от инженерния корпус.

От там допълват, че макар да нямат информация за нови твърдения за неизплатени суми за извършена работа през последните седмици, ще продължат да работят със българските власти, за да гарантира разглеждането на проблемите, повдигнати от подизпълнителите.

В изпратената позиция се казва още, че корпусът ще продължи да изисква от своите изпълнители да спазват местните закони - включително трудовото законодателство и плащането на дължими суми.

Като от цяло от американския инженерен корпус са на мнение, че работата по проекта на полигона „Ново село" напредва с помощта на много местни специалисти, работещи успешно заедно.