Заради разлив е затруднено движението по столичния бул. "Европа". Стеснено за движение е пътното платно, съобщава 24 часа. Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са на място за отводняване.

Поради обилните валежи, стичане на води от прилежащите територии на част от пътното платно се образува разлив. Движението е затруднено в участъка на бул."Европа" между магазин "Айко" и разклона за Банкя. Шофьорите да карат с намалена скорост. На място има екип на полицията.

"Имаше контролирано изпускане на язовир "Суходол", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова ТВ. "Ситуацията с нивото на водата на язовир "Суходол" беше критична. Затова предприехме превантивни мерки по поречието на реката, която идва от язовира. Изградени бяха временни диги", обясни Фандъкова.

Градоначалникът обясни, че нивото на язовира продължава да се покачва. "На този етап няма опасност за хората, които живеят около реката", увери Фандъкова. Тя добави, че екипи отводняват "Калотинско шосе". Има и няколко сигнала за наводнени приземни етажа и подлези.

15 сигнала за завирявания и запушени шахти в София през тази нощ

15 сигнала за завирявания и запушени шахти в София през тази нощ

Паднали в речните корита клони на дървета...

 

"През цялата нощ работиха екипи, както на Столична община, така и на пожарната. На един от рисковите участъци сме, тъй като през нощта се вдигна чувствително нивото на яз. "Суходол". Снощи започна да прелива "Суходол" 1, "Суходол" 2 се вдигна чувствително. Затова предприехме всички възможни действия по течението на реката, в рисковите участъци, да можем превантивно да се подготвим евентуално за вдигане на нивото на тази река. Тук бяха подредени чували, очакваме да дойдат още, защото все пак дъждът не спира", обясни Фандъкова и уточни, че очаква дъждът да спре, но въпреки това притокът към язовира продължава и ще продължи дълго време, съобщава БНТ.

Повишени са нивата на всички реки на територията на общината, каза още Фандъкова. "Имаме още няколко сигнала, върху които работим в момента. Един от тях е на "Калотинско шосе" в район "Връбница". Там кметът е на място. Има заливане на пътя, въпреки че той не е затворен. Има едно платно, през което се преминава. Полицията помага. Шофьорите да преминават с по-ниска скорост. Има няколко сигнала за наводнени мазета.

Звеното за аварийно-спасителна дейност работи по отстраняване на тези сигнали. Кметовете по райони са на местата си и непрекъснато правим координация. Ще продължим и в днешния ден. Следим всички реки", коментира Фандъкова.

По думите ѝ нивата им са повишени на територията на цялата община. "В момента има разлив в район "Нови Искър". Там кметът е на място в Курило. Предприемат се с екипи на пожарната мерки за прибирането на реката в коритото. Там няма опасност за хора, тъй като се разлива в полето. Въпреки всичко се предприемат всички действия за превенция в тази усложнена обстановка", увери столичният кмет.