Светият синод все още не е взел окончателно решение по скандала с ректора на Софийската духовна семинария епископ Сионий.

С такова решение Българската православна църква ще излезе в началото на идната седмица.

Това каза русенският митропорил Неофит, цитиран от БНР, в отговор на въпрос докъде е стигнала проверката на специалната комисия, назначена от Синода.

Припомняме, миналия месец срещу ректора на Софийската духовна семинария Сионий в канцеларията на Светия синод беше постъпила жалба, в която го обвиняваха, че е блудствал с 12-годишен семинарист.

По думите на русенския митрополит Неофит, който е и част от анкетната комисия, проверяваща сигнала в жалбата, за момента повечето разговори, проведени със семинаристите и преподавателите в семинарията, клонят в полза на обвинения ректор.

Митрополит Неофит каза, че при анкетите никой не е потвърдил това, което е изнесено в жалбата.

По отношение на казаното от Сионий пред медиите, че жалбата срещу него е опит да бъде притиснат, за да отдаде част от двора на семинарията под наем за строеж на нов МОЛ, митрополит Неофит заяви, че пред комисията на Синода Сионий не е говорил за това.

Очаква се официалното становище на Светия синод да бъде оповестено и на страница на на открития днес интернет сайт на Българската патриаршия.