Новият заслон "Кончето" в Пирин е напълно готов, съобщи БНР. Това стана благодарение на хората, които подпомогнаха каузата на Асоциацията на професионалните планински водачи.

Ремонтират заслона "Кончето" в Пирин

Ремонтират заслона "Кончето" в Пирин

Средствата са от дарения, необходими са още около 6 хил. лв.

Общественото радио припомня, че за да се обнови подслонът, трябваше материалите да бъдат пренесени с летателни техника до мястото в планината. От Асоциацията потърсиха оферта за това от Министерството на отбраната. Поисканата от ведомството сума за това била 52 хиляди лева.

Тогава от Асоциацията се обърнали към услугите на частна фирма, която за значително по-ниска сума свършила въпросната работа. До мястото на подслона бяха пренесени над 3 тона материали с помощта на хеликоптер.

Официалното откриване на подслона е през идващия уикенд.

Председателят на организацията на планинските водачи "Планини и хора" Орлин Чачановски коментира пред обществената медия, че необходимата сума за кампанията е била събрана, благодарение на участието на Радио Благоевград в инициативата.

"На финала сме, остават съвсем малко козметични ремонти и монтажа на фотоволтаиците. Надявам се до събота всичко да е готово. Така или иначе в събота откриваме сезона, в 13 часа на "Кончето" и в неделя в 14 часа на хижа "Яворов" за тези, които не могат да дойдат горе", допълни той.

Старият заслон на "Кончето" също ще бъде ремонтиран.

Помогни на Кончето в Пирин да има отново заслон

Помогни на Кончето в Пирин да има отново заслон

Започна кампания за подмяна на заслон Кончето