Затварят всички нощни заведения, пиано барове и клубове в област Благоевград, съобщава БГНЕС.

Мярката ще бъде в сила до 7 ноември.

Новината съобщиха на брифинг по обяд днес Областният управител Бисер Михайлов и директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов. Заседанието се проведе онлайн, а до драстичната мярка се стигна, след като броят на заразените надхвърли 120 на 100 000 души население.

Д-р Калоянов посочи, че най-натоварени са болниците в Гоце Делчев, Сандански и Петрич. В останалите болници има все още легла, като при нужда ще бъдат разкривани още места.

Затварят нощните заведения в София
Обновена

Затварят нощните заведения в София

Мярката е в сила за следващите две седмици

По негови думи в момента има две свободни легла в Сандански, но ще се отпуснат още 8. В Гоце Делчев пък свободните легла са 6.

Той допълни и че с последната заповед на здравния министър плановите операции ще бъдат преустановени до 30 ноември, като всяка болница трябва да има не по-малко от 10% легла за лечение на пациенти с коронавирус.

За последната седмица са извършени 396 проверки в областта, като са съставени 18 акта. Най-голям процент от нарушенията е за неносене на маски на закрито и липса на дистанция, обясни шефът на РЗИ.

Припомняме, вчера стана ясно, че нощните заведения в София се затварят заради усложнената ситуация с коронавируса. Същата мярка беше взета в Перник, както и в Сливен. Към това пристъпиха и в Шумен.

От БЛС пък призоваха да се затварят нощните заведения, а не болниците.

От своя страна хотелиерите и ресторантьорите настояха за ясни правила за затваряне на обектите.

Ясни правила за затваряне на хотели и ресторанти искат от бранша

Ясни правила за затваряне на хотели и ресторанти искат от бранша

Не искали да бъдат "изненадвани в последния момент"