Затвориха магистрала "Тракия" в участъка между Бургас и Карнобат заради навявания, които образуват така наречените "фунии", съобщи bTV.

Те се образуват в откритите участъци на магистралата. Заради силния вятър се получава завихряне. "Фуниите" са изключително опасни. Образува се и лед.

От АПИ призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по следния маршрут Зимница - "Петолъчката" - път I-6 Карнобат - Айтос - Бургас и обратно.

1320 снегопочистващи машини са почиствали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.