Във Варненска област въвеждат по-строг контрол  върху движението по пътищата. Сред набелязаните мерки са строго следене на скоростта и шофирането под въздействието на алкохол, подобряване на видеонаблюдението за контрол на трафика в градски условия и промени в организацията на движението на пътища в областта.

До извънредните действия се стигна заради ръста на жертвите при катастрофи в региона през първите шест месеца на годината.

По данни на председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова във Варненско се регистрира почти двойно увеличение на загиналите при пътно-транспортни произшествия в сравнение със същия период на 2018 г. - за първото полугодие на 2018 г. те са били 14, докато за същия период на 2019 г. жертвите на пътни инциденти са 24.

Моторист е с опасност за живота след удар в камион

Моторист е с опасност за живота след удар в камион

Инцидентът е станал на пътя от село Тополи за село Казашко

На извънредно заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата бяха набелязани краткосрочни и средносрочни мерки за намаляване на пътния травматизъм. Пътната полиция ще следи основно за контрола на скоростта и шофирането след употреба за алкохол.

По данни на Агенцията през първото полугодие на 2019 г. органите на реда са регистрирали над 23 000 нарушения, като близо половината от тях са били за превишена скорост.

По отношение на употребата на алкохол от началото на годината са заловени 86 пияни шофьори.

Областната дирекция на МВР във Варна вече е създала организация за засилване на контрола на пътя, като мерките ще продължат поне до края на активния летен сезон.

Жена и дете загинаха при тежка катастрофа на пътя Варна-Бургас

Жена и дете загинаха при тежка катастрофа на пътя Варна-Бургас

Движението е временно отклонено

Предвижда се до 3 месеца Варна да има функционираща система за видеонаблюдение и контрол на пътния трафик. Очакванията са тя не само да изиграе превантивна роля по отношение на движението по пътищата в града, но да спомогне и разследването на престъпления, тъй като има възможност да разпознава регистрационни номера на превозни средства, а също лица на хора.

Трябва да се научим, че ролята на камерите не е само контролна - те трябва и могат да бъдат използвани за превенция, но добитата информация трябва да бъде системно преглеждана и анализирана, обясни Крумова.

Ще се въведе нова организация на движението на няколко конфликтни точки в региона - шумна маркировка ще бъде положена на пътищата Варна - Добрич и Варна - Оброчище. Кръгово движение ще бъде изградено и на т.нар. Долна Трака.

През първите шест месеца на годината в Област Варна са станали 330 катастрофи, при които са загинали 24 души, а 437 са били ранени. Голям брой инциденти са се случили в градски условия - 230, а загиналите пешеходци са 5. Най-често до пътните инциденти се стига заради несъобразена скорост и отнемане на предимство - вследствие на тези нарушения са възникнали 52% от всички тежки катастрофи.

Възстановиха движението по пътя Варна - Бургас

Възстановиха движението по пътя Варна - Бургас

Трима са загиналите при катастрофата