Обжалването на избора на фирмата, ангажирана с почистването на столичните квартали  Младост, Люлин, Овча Купел, Триадица и Витоша ще отложи старта на сметосъбирането в тези райони.

Това съобщават от българското дъщерно дружество на Заубермахер Дийнстлайстунгс АГ - Заубермахер България ЕООД, което спечели през ноември 2008 обществената поръчка за сметосъбирането на софийските квартали.

Според условията на поръчката на  фирмата трябваше да започне събирането на боклука на 1 март. Решението обаче се обжалва, както от страна на един от кандидатите, така и от предишния концесионер.

От Заубермахер твърдят още, че нямат обяснение за разпространената информация, че цената на офертата е необосновано завишена, защото според тях офертата очевидно не може да бъде сравнена с услугите на досегашния концесионер.

От дружеството са категорични, че са формирали цените си възможно най-икономично и изгодно за жителите на София.

Компанията е привела доказателства, че предложените цени са оптималните за постигането на европейска система за управление на отпадъците в София.

От там допълват, че всички превозни средства на дружеството отговарят на най-високите европейски стандарти и се отличават с изключително нисък разход на гориво, което означава значително спестяване на емисиите на вредни газове.

Предложените решения за GPS система значително оптимизират графиците, за да гарантират на София ефективно сметосъбиране, уточняват от компанията.

Те допълват, че за връзка с гражданите и отговор на ежедневни запитвания ще бъде въведена и 24-часова гореща линия. 

Офертата си дружеството определя като „професионална и коректна, с много високо качество и е показател за едно напреднало и европейско сметосъбиране".

Екипът на Заубермахер имат готовност да започне със сметосъбирането във всеки един момент. За това обаче от компанията се нуждаят от писмено потвърждение, което все още не са получили поради подадените жалби.