Острият завой при река Ропотамо на път II-92 "Созопол - Приморско" вече е обезопасен.

Участъкът, който е с висока концентрация на катастрофи, стана особено известен след инцидента, предизвикан от световния шампион Максим Стависки, който с Хамъра си премаза автомобил, убивайки шофьора му и ранявайки тежко 17-годишната Мануела Горсова.

На церемония Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" предаде обновения участък на пътната агенция.

На острия завой е поставена стоманена предпазна ограда, вертикална и хоризонтална маркировка.

За по малко от месец членовете на сдружението успешно са монтирали специалните съоръжения:

  • табелите и пътните знаци от диамантено флуоресцентно фолио, което има за цел да подобри възприемането на опасния участък от водачите;
  • хоризонталната маркировка от перли със зърнометрия 150/850 микрона, гарантиращи висока нощна видимост на маркировката, дори и при влажно и мокро време. Перлите са смесени с кристобалит, което повишава сцеплението на гумите при преминаване и движение по маркировъчната лента.
  • тривълнова стоманената предпазна ограда - съгласно последните европейски и световни практики. Мантинелата е с висок клас на задържане, като еластичната ограда е тествана на удар и може да задържи МПС с тегло 16 т, при скорост 80 км/ч и ъгъл на удара 20 градуса.

Допълнително участъкът е сигнализиран със специални алуминиеви светлоотразителни кабари, които са устойчиви и при зимното почистване.
Монтирани са и гумени разделители, с които физически се разделят двете платна и не се допуска навлизането на МПС в насрещното движение.