Нужна е нова актуализация на бюджета заради очертаващия се срив в приходите на българските общини. Това смята бившият кмет на Плевен, който е председател на Гражданско сдружение "Достойнството на един народ" - ДЕН Найден Зеленогорски. Позицията му бе заявена в интервю на БНР.

По думите му при общ бюджет около 5,2 милиарда лева, планираните приходи от местни данъци и такси са около 1 милиард лева, но постъпленията от началото на годината са крайно недостатъчни.

В Поморие освобождават от общински наем търговците, които са спрели работа сега

В Поморие освобождават от общински наем търговците, които са спрели работа сега

Решението ще бъде взето на утрешното заседание на общинския съвет

Той даде пример, че през март в бюджета на община София приходите са с 19 милиона по-малко в сравнение с март 2019 година. В община Плевен за първото тримесечие на тази година местните приходи са намалели с 15% съотнесено с първото тримесечие на 2019 година. Подобна тенденция се наблюдава във всичките 265 общини на България. Недостигът на средства може да блокира работата им.

Българските общини са на първа линия и в борбата с коронавируса - общинските болници и ДКЦ-та са неразделна част от системата за опазване на здравето на гражданите, акцентира Зеленогорски.

Предлагат отпадане на таксите за детските градини в Пловдив заради коронавируса

Предлагат отпадане на таксите за детските градини в Пловдив заради коронавируса

Идеята е на кмета на общината

Липсата на пари застрашава изпълнението и качеството на грижите за образованието, социалните услуги, почистването, обществения ред и сигурността. През общинските бюджети се финансират ремонтите на 20 000 километра пътна мрежа, 57 000 км улици, 90 000 км тротоари и още толкова ВиК мрежи.

Всичко казано, както и обстоятелството, че в нормални условия изпълнението на местните приходи е в рамките на 73% и просрочените задължения на общините към 01 януари 2020 г. са около 200 милиона лева, са достатъчни основания за осигуряване от държавния бюджет на допълнителна субсидия от минимум 500 милиона лева на общините, разпределена на база брой живущи в тях. 

Община Стара Загора отмени таксите за детските градини до края на извънредното положение

Община Стара Загора отмени таксите за детските градини до края на извънредното положение

Ползвателите на Домашния социален патронаж и Диетичния стол са без такса от 1 март

Парите трябва да се разходват с решения на общинските съвети, които са най-близо до хората и могат да подкрепят спешни антикризисни мерки, за граждани в бедност, както и за малкия и средния бизнес, който е гръбнакът на българската икономика, акцентира Зеленогорски. 

Отпадат таксите за детските градини и ясли във Варна

Отпадат таксите за детските градини и ясли във Варна

Мярката е в сила за периода на извънредното положение

Припомняме, на 6 април 2020 г. в парламента бе приета актуализация на бюджета. Според нея се предвижда дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева.