Парламентът прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2020 г.

Промените предвиждат дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева.

Актуализацията на бюджета - реалности и алтернативи

Актуализацията на бюджета - реалности и алтернативи

Петър Илиев смята и оставя крайните числа, за да реши всеки кое е по-добре за интересите на хазната, за интересите на отделния човек и за интересите на фирмите в период на криза

Променената бюджетна рамка и новият таван на държавния дълг бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати. "Против" бяха само от БСП, отбелязва БТА.

Максималният съвкупен номинален обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари се увеличава от 8 млрд. евро на 10 млрд. евро.

Бюджетната комисия прецизира рамката на новия дълг

Бюджетната комисия прецизира рамката на новия дълг

Текстът за взаимоотношенията на България с Международния валутен фонд бе оттеглен

Предвидени са 1,4 млрд. лева трансфер към държавното обществено осигуряване, респективно към фонд "Безработица", за обезпечаване на плащанията на съкратени работници и служители и за осигуряване на мярката "60 на 40" за подпомагане на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие /ББР/ със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР.

БСП обвини властта, че с актуализация на бюджета се закриват болници
Обновена

БСП обвини властта, че с актуализация на бюджета се закриват болници

Поне 150 000 нови безработни прогнозира Йорданов

По този начин ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три поредни месеца по 1500 лева месечно безлихвен кредит, с гратисен период от 5 години и срок на погасяване 10 години.

Разработва се и всеки момент ще бъде пусната програма, насочена към малкия бизнес, който също ще има право да получава безлихвен кредит със сериозен гратисен период от 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на своята дейност, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ по време на дебатите.